media

Dagboken fra Kanada

(Dette er brev fra min onkel, som, når krigen begynte, flytta til Kanada, i ’93/94. Teksten er skrevet i form av en dagbok, og han begynte å føre sin dagbok.. den 12. August)
..
Vi har flyttet inn i vårt nye hus i Kanada. Jeg er veldig begeistret. Det er så fint her. Fjellene er bare nydelige. Jeg gleder med så til å se dem dekt med snø.
14. oktober
Kanada. Det er det vakreste landet i verden. Bladene har nå fått de vakre nyansene av gult og oransje. Jeg kjørte gjennom naturen i dag, og så et par hjort. Oh, de er så grasiøse. Det er de vakreste dyrene i verden. Dette må være paradis. Jeg elsker Kanada.
11.november
Det er minnedagen i dag. Nasjonaldagen i Kanada. Jeg overhørte at jaktsesongen åpner i morgen. Nth, uff! Jeg kan bare ikke fatte at noen kan finne på drepe de vakre dyrene. Jeg håper at det begynner å snø snart. Alt er bare så nydelig.
2.desember
I natt kom den første snøen. Jeg stod opp og så alt dekt av et nydelig hvitt teppe. Det ser ut som det vakreste postkortet. Vi gikk ut, måka trappa og stien til døra, så hadde vi snøballkrig. (Jeg vant). Så kom det en brøytebil, og skjøv snøen fra veien inni porten vår, så vi måtte måke på nytt. Et virkelig vakkert land dette her. Jeg elsker Kanada. Rett og slett.
12.desember
Det snødde enda mer i natt. Og igjen kom brøytebilen. Og igjen stappa’n porten vår med snø. Vi laga snømann. Det er virkelig så fint her.
19.desember
Det snødde ENDA mer i natt igjen! Så mye faktisk at jeg ikke fikk ut bilen for å komme meg på jobb. Alt er så vakkert, jeg er bare litt sliten av all måkinga. Og av den jævla brøytebilen.
22.desember
Den hvite dritten har holdt på siden jeg gikk og la meg i går. Nå har jeg gnagsår av måkinga og vondt i ryggen. Og han der gorillaen med brøytebilen gjemmer seg bak hjørnet, og venter på at jeg skal måke ferdig foran porten, før han kommer og stapper den igjen. Rasshøl!
25.desember
God jævla, bedritne Jul! Enda mere drittsnø! Hvis jeg får tak i den homsen som kjører den forbanna brøytebilen, kommer jeg til å vri hue’t ut av nakken på’n. Og det er så glatt ute på veiene, jeg holdt på å kræsje i dag! De burde salte mer, så at isen smelter, det her er jo farlig.
27.desember
Det snødde i natt igjen. Har ikke vært ute av huset på tre dager. Unntatt når jeg går ut for å måke. Fordi brøytebilen var innom. Og jeg kommer meg ikke noe sted, fordi bilen sitter fast i det fjellet av snø som noen har stappa i porten, og dessuten er det drittkaldt. Og de sier at i natt så kommer det enda 20 centimeter.
28.desember
Det var dårlig prognose. Det snødde en halvmeter. Hvis det fortsetter slik, så kommer det ikke til å smelte før sommeren. Men! Et lyspunkt i hverdagen! Brøytebilen satte seg fast! Og, han idioten… han kom til MEG for å låne snøspade. Å, jeg sa til’n: ”Er du tjukk i hue jævla bøffelpikk, jeg har knekt seks spader mens jeg måka den dritten som du stappa i porten min… det var så vidt at jeg ikke knekte min sjuende spade i nakken på’n.
4. januar
Aaah, oooh. Endelig ute av huset, drar en tur til butikken for å kjøpe litt mat, og på veien tilbake, så kjører jeg faen meg rett på en hjort. Å herreGuuud daaa! De beistene bør utryddes! Hvorfor drepte ikke jegerne alle sammen i høst når de først var i gang.
3. februar
Tok bilen med til mekaniker, for å sjekke den skaden etter hjorten.. Det er faen meg helt utrolig hvor mye underplata på en splitter ny bil har rusta på grunn av det jævla saltet som de strør overalt.
10 februar.
Jeg flytter til Florida. Jeg kan ikke skjønne at noen ved sine fulle fem kan finne på å bo i dette forbanna helvete.

Oversettelse – Yngvar Dundervik 2011