Igor og Elvis,  Igor Productions

Aktuell fetterprofil: UDI Orchestra

UDI ORCHESTRA 2010 (av Orucevic Sañin)

Under Dogs International har eksistert siden påske 2006. I løpet av 4 år ble U.D.I. kjent til publikum i Norge som et enestående world music orkester med røtter i balkansk tradisjon, ispedd en klype jazz og temperamentsfulle latinske, orientalske rytmer. Gruppen er en sammensetning av musikere med veldig forskjellig musikalsk og etnisk bakgrunn. U.D.I. har vart hjem for mange norske gjesteartister og de som har etnisk bakgrunn fra Bosnia, Serbia, Bulgaria, Chille, Sør-Afrika, Marokko og USA.

Iochev har vært med på å starte opp et av verdens mest kjente band i balkan m/spinn sjangeren, Kultur Shock, Seattle/New York, USA. I Norge har han samlet rundt seg profilene: folkemusikkgitarist, prog-rock vokalist, heavy metal bassist, latino perkusjonist og jazz trompetist, samtlige med mange spennende erfaringer og ambisjoner. U.D.I. har vært fast husband til Balkan Beat Party konseptet startet av Svein Erik Håkonsen ved Parkteatret i Oslo, og har opptrådt et dusin ganger i denne sammenheng, også utenfor Oslo og i samarbeid med gjesteband. Dette har påvirket musikkstilen til å bli preget av mye energiladede rytmer, og gitt det et kjempegodt grunnlag til gode live opptreden.

Det som gjør oss ganske forskjellig fra mange andre band er at vi har produsert en musikal/operette som er et satirisk komedie om invandrertilvarelse i Norge og som berører mange aktuelle hverdags problemer fra et humoristisk vinkel.

Sex, drugs & kalashnikov – er en norsk julekrim “kebaboperette med alt på” skrevet av Yngvar Dundervik. I forestillingen, er U.D.I medlemene insatte som spiller gjennom hele forestillingen mens vår vokalist Elvis spiller en av hovedrollene. I vår 2008 fikk vi sammen med Yngvar Dundervik støtte fra Kulturrådet for Sex, Drugs & Kalashnikov prosjektet. Vi jobbet intesivt med produksjon av forestillingen frem til sommer 2009. Forestillingen har fått utrolig bra anmeldelser, bla fra Mona Levin i Aftenposten

05.nov.2008 vant UDI prisen som Årets Debutartist i regi av Oslo World Music Festival og NRK P2 Jungeltelegrafen. Les mer om dette her

Årets debutartist 2008
Årets debutartist 2008

Under Dogs International vekker alltid oppsikt og reiser en del spørsmål og det er akkurat den effekten vi vil at det skal ha. Navnet ”underdog” er ofte brukt for å referere til sosiale og etniske grupper som opplever diskriminasjon, ”forfølgelser” og økonomiske vansker i et samfunn, men som har oppnådd en viss nivå for sympati fra den generelle befolkningen enten det er på en nasjonalplan eller verden over. Selv om navnet vårt også har en sterk betydning sett med ”ikke-norsktalende” øyne (i Europa), så får navnet vårt en enda sterkere betydning på norsk, på grunn av forkortelsen UDI, som per i dag er mest kjent som forkortelsen for ”Utlendingsdirektoratet”.

Dog fra Haugesund

Med den effekten navnet vårt har på enkelte, særlig når de hører det for første gang, rett etter det første smilet/fliret ”UDI, hehe. Det var morsomt.”, håper vi også at de ser alvoret bak navnet også og legger kanskje enda mer merke til tekstene i noen av våre sanger. Gjennom det ønsker vi å (gjen-)reise en del kritiske spørsmål/debatter som berører mange i det norske samfunnet, sett både gjennom øyne på en etnisk nordmann og, rett og slett, en utlending. I første omgang så handler de fleste sangene om ting sett med utenlandske øyne, siden det har vært naturlig for oss.

Som vi pleier å nevne på konsertene våre når vi presenterer bandet ”… og den eneste utlendingen i bandet, som er fra Haugesund…”, så igjen så er det også kanskje situasjonsorientert når man føler seg som en utlending/outsider, avhenging av øynene som ser. For akkurat i det lille øyeblikket, på den lille scenen hvor bandmedlemmene står tett i tett sammen, i en sal/kjeller/hall hvor mange av fanene våre har møtt opp, så er det kanskje ”utlendingen fra Haugesund” som mest føler seg som en outsider, i stedet for oss andre som på papiret er utlendinger, selv om noen har ”The red flower” som det heter, eller norsk pass (”Power of the red flower” sangen). Slike ting ønsker vi at folk skal reflektere over etter de har hørt på vår plate eller vart på vår konsert.
Tilbake til sympatien som nevnes i begynnelsen, så er altså denne sympatien vist seg til å være en viktig faktor i kampen av rettferdiggjøringen av sosiale rettigheter og sosial rettferdighet, derfor ønsker vi gjennom vår debuttplate å provosere en debatt/reise en del spørsmål som kanskje fører til forbedringer for de berørte partene, eventuelt kaster nytt lys på noen samfunnskritiske spørsmål slik at allmennheten begynner å se på saken fra et annet ståsted (gjennom et annet syn).

En underdog er en som er outsider i dagens samfunn, de som har det vanskeligere enn andre, de som har mindre sjanser for å klare seg i livet, men som ofte klarer seg bra til slutt og overrasker med store gjennombrudd.

Som vi har blitt omtalt tidligere, og vi håper vi lever opp til denne omtalen, ”A meetingpoint for all underdogs in this world”. Vi er ”underdogs” som prøver gjennom musikken vår å utfordre og provosere samfunnet og alle individer med å få dem til å se ting fra andre sider enn de vanligvis gjør.

TESKT: Sanjin Orucevic (bass)