Nyheter

Dagbladet skrev om at vi ikke ble nominert til Spellemannsprisen :)

Dagbladet skrev  om vår Spellemannspåmelding, Les saken i Dagbladet her.

Jeg har nemlig meldt på plata vår til spellemannsprisen, betalt penger, og blitt diskvalifisert, alt i løpet av noen minutter. Her er min historie litt mer utdypet enn den i dagbladet.

I reglementet for påmeldinger er det nemlig to frister, 1.okt., og 14.nov., (for utgivelser etter 1. okt), og vi klarte likevel, gjennom Spellemansprisens elektroniske system, å melde inn vår superfantastiske plateutgivelse så sent som 15.nov. (kvittering fås ved forespørsel) Først rett etterpå innså vi at dette var dagen etter fristen (det var først da vi hadde all materiale klart, ikke engang var vi på spotify). Så, jeg ringte “Spellemannsprisen” for å avklare. I telefonen får jeg klar beskjed om at plata mi er uten tvil diskvalifisert hvis den er meldt på så sent som i dag, end of discussion. Denne beskjeden får jeg samtidig med elektronisk svar i e-mail med: “takk for din påmelding” m/ kvittering for påmelding betalt 600kr.

Så, da kan jeg regne med å motta fra Spellemansprisen:
– 600kr tilbake siden de har glemt å lukke systemet.
– Skriftlig melding om at albumet er diskvalifisert grunnet sen innmelding.
– Skriftlig forklaring om uheldighetene ved at det elektroniske systemet feilaktig var åpnet selv om påmeldingen var lukket.
– Skriftlig avslag om at plata likevel blir vurdert, men dessverre ikke nominert.
Men nei, du kan ikke forvente å få spesialbehandling av et elektronisk system. Jammen?

Da hører det til historien at jeg ikke har spurt om å få pengene tilbake. Jeg håpet at plata gikk gjennom likevel, og at juryene ville ta seg tid til å høre på den selv om vi ikke skulle bli nominert, for bare det er stas. Ja, kanskje plata gikk gjennom selv om hun sa at den ikke gjorde det, men det kan jeg ikke vite, kan jeg? Ja, jeg ville kanskje ha fått mine 600kroner tilbake om jeg hadde spurt, men det er ikke relevant for historien. Jeg har blitt veldig godt samtalt med ved Spellemansfolka og de har behandlet meg bra i telefonen, det er deres elektroniske system som har såret mine følelser.

Faktisk, i flere relativt hyggelige samtaler med “Spellemannsprisen” i forkant av dette, har jeg fått forklaringer om hva som skjer med utgivelser som ikke har materiale klart per 14.nov. I en overlapping av forklaringer har jeg forstått at en utgivelse som havner i hverken/eller perioden, kan meldes på spellemannsprisen først året etter, men da først etter mars/april når systemet åpner, og inkludere et brev med en forklaring på hvorfor den ikke ble meldt på året før. Hvor mye kan en slik forklaring telle, mon tro? Ja, kanskje jeg kan melde samme plata neste år med 600kr til? Eller er vår plate kanskje automatisk påmeldt til neste år uten at vet om det? Ja, hvem vet?

Eller, kanskje er det vel fortjent lærdom dette, så vet jeg å holde meg unna neste gang? Åneida, mitt rasjonelle vesen har lest kriteriene om at bare platene som har fått spesielt mye ooppmerksomhet i løpet av året fortjener å få ekstra oppmerksomhet gjennom nominasjonen, og vet at det ikke går. Men, melde meg på jeg skal. Jeg kan jo ikke tillate meg å tenke rasjonelt. Håp er jo enda kunstnerens eneste forsvarsmekanisme mot egen kynisme.

Og jeg er også godt klar over at juryene har 100 plater hver de må gjennom og ikke har tid til å bry seg om hver eneste debutartist, og det er mitt eget ansvar å innse at jeg ikke noen sjanse til å bli nominert. Og jeg er nok også takknemlig for at Spellemannskomiteen eksisterer og skaper en blest rundt norske utgivelser i kampen mot internasjonale kommersielle krefter. Men så, er det virkelig nødvendig å ignorere lille ubetydelige meg i den grad at ikke en gang det automatiserte elektroniske Spellemannsystem er i stand til å sende meg et automatisert og elektronisk “Nei, sorry dude, du er diska!”? Ja ja, jeg er vel en drømmer.

Og så spørsmål. Er det smålig av meg å syte om 600kr? Vil jeg pådra meg Spellemans vrede ved slik syting? Og dessuten, hvor mange negative oppmerksomhetspoeng får jeg på denne måten, versus hvor mye street-kred gir et sytebilde i avisa sammenlignet med faktisk nominasjon? Tja, kanskje en liten plaster på såret med spellemannlogo på. Ha!